Moord op Nederlandse boer in Zuid-Afrika is zoveelste voorbeeld van bruut geweld.

Moord op Nederlandse boer in Zuid-Afrika is zoveelste voorbeeld van bruut geweld.

foto plaasmoorde

Een Nederlandse boer is vrijdagavond bij een overval op zijn boerderij in Barberton, in het noordoosten van Zuid-Afrika vermoord. Vijf overvallers met bivakmutsen op bonden de vrouw van de boer en een familievriend vast, waarna ze de man doodstaken. Ze roofden juwelen uit een kluis en namen elektronica mee, waaronder televisies. De daders gingen er met de auto van het slachtoffer vandoor, vertelt de weduwe aan de lokale krant Barbeton Times.

De moord is de laatste in een reeks brute geweldplegingen op blanke boeren in Zuid-Afrika. Officiële cijfers zijn er niet, maar de Transvaal Agricultural Union, de koepelorganisatie voor commerciële boeren in het land, probeert de statistieken zo goed mogelijk bij te houden. Volgens hun cijfers hebben het afgelopen jaar 345 aanvallen op blanke boeren plaatsgevonden. Die hebben geresulteerd in 70 doden, het hoogste aantal sinds 2008.

Zuid-Afrika kent met meer dan 18 duizend moorden per jaar (zo’n 50 per dag), een van de hoogste criminaliteitscijfers ter wereld. De moordpartijen op blanke boeren passen in dit beeld. Toch zijn de moorden op boeren extra beladen omdat er mogelijk een politieke boodschap achter zit.

Vorig jaar keurde het Zuid-Afrikaanse parlement onder leiding van het ANC een onteigeningswet goed, de zogeheten Expropriation Bill. Via deze wet kan de overheid het land van blanke boeren zonder toestemming opkopen. De landhervormingsmaatregel is bedoeld om zwarten een gelijker aandeel te geven in de economie. De top van het bedrijfsleven wordt nog altijd aangevoerd door blanken, die ongeveer 10 procent van de bevolking uitmaken.

De landhervormingen gelden voor de overwegend zwarte bevolking ook als een vorm van gerechtigheid. Tijdens de apartheid, die tot begin jaren negentig voortduurde, werden zwarten van hun land verdreven en mochten ze geen land bezitten. Witte boeren namen zwarten voor een hongersalaris in dienst en behandelden hen vaak slecht.

Extreem gewelddadig
De Zuid-Afrikaanse regering heeft altijd ontkend dat moordpartijen op blanke boeren een racistisch motief hebben. Het zou gaan om typische roofovervallen, waarvoor de afgelegen boerderijen een makkelijk doelwit vormen. Maar blanke boeren denken hier anders over. Ze voelen zich gediscrimineerd en vrezen voor een vergelijkbare situatie als in Zimbabwe, waar blanke boeren vijftien jaar geleden met veel geweld het land uit werden gejaagd.

De ‘plaasmoorde’, zoals de moorden op blanke boeren in Zuid-Afrika worden genoemd, hebben een extreem gewelddadig karakter. Boeren worden geregeld gemarteld met werktuigen als hooivorken en boormachines voordat ze worden doodgeschoten. Ook verkrachtingen komen vaak voor. De daders worden zelden berecht.

Het gevolg hiervan is dat veel boeren Zuid-Afrika inruilen voor veiligere landen als Tanzania, Mozambique en Georgië. De afgelopen twee decennia is het aantal blanke boeren gehalveerd tot 30 duizend. Duizenden boerderijen staan momenteel te koop.

Lees hier meer over Zuid-Afrika
Het aanzien van Zuid-Afrika zakt weg op de beurzen. En toch blijft president Zuma zitten, ook al worden zijn daden alom als oorzaak gezien. Wat beweegt hem? (+)

Het Rijkmuseum komt met een grote en confronterende tentoonstelling over vier eeuwen Hollandse aanwezigheid in Zuid-Afrika. Een gesprek met samenstellers Adriaan van Dis en Martine Gosselink over de relatie met een land waarin niets is wat het lijkt. (+)Bron:Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s