Nederland bij bevrijding geplunderd door geallieerden.

De Amerikaanse, Britse en Canadese troepen die Nederland in 1944 en 1945 bevrijdden, maakten zich op verschillende plekken schuldig aan plunderingen en moedwillige vernielingen. De plunderingen hadden plaats in ontruimde gebieden aan de frontlinie. Burgers mochten daar niet komen.
De roofpartijen hadden vooral plaats in Noord-Limburg, Oost-Brabant en Zuid-Gelderland, schrijft het dagblad Trouw, dat stukken onderzocht in het Nationaal Archief. Veel burgers hielden daardoor aan de bevrijding een ‘wrange bijsmaak’ over, concludeert het dagblad. 

Brandkasten opgeblazen
In verschillende dorpen en steden werden brandkasten van bedrijven en particulieren opgeblazen. Op een bijeenkomst in Nijmegen in 1945 ‘meldden acht van de zeventien aanwezige burgemeesters dat geallieerden er met hun gemeentekas vandoor waren gegaan’.

Wat verder door geallieerde soldaten werd buitgemaakt, verkochten ze soms aan Nederlanders die nog geld hadden. In Canada kwamen eind 1945 drie militairen voor zulke vergrijpen voor de rechter. In Nederland kwam vervolging niet van de grond: het Openbaar Ministerie was vlak na de bevrijding niet actief, schrijft Trouw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s