Lot Zuid-Afrikaanse president Zuma aan zijden draadje: dinsdag anonieme stemming over motie van wantrouwen.

zuma moet weg

Na maanden van toenemende onrust in Zuid-Afrika wordt president Jacob Zuma mogelijk van zijn troon gestoten. Dinsdag houdt het parlement een anonieme stemming over een motie van wantrouwen tegen de van corruptie en economisch wanbeleid beschuldigde Zuma.

De oppositie drong al maanden aan op een anonieme stemming omdat die dissidente leden van de regeringspartij ANC over de streep zou trekken om tegen hun partijleider te stemmen.

Zuma overleefde al zes keer een niet-anonieme motie van wantrouwen. Maandag ging parlementsvoorzitter Baleka Mbete akkoord met het verzoek om anonimiteit. Daarmee wil ze laten zien ‘dat het parlement luistert naar het Zuid-Afrikaanse volk’, zo lichtte ze toe op een persconferentie.

De motie is ingediend door de belangrijkste oppositiepartij Democratische Alliantie en moet door 201 van de 400 parlementsleden worden gesteund. Gezien de toenemende onvrede over Zuma en de intense verdeeldheid binnen het ANC, is het bepaald niet ondenkbaar dat dit gebeurt. De oppositie heeft ‘slechts’ 50 van de 249 ANC-zetels nodig om Zuma en zijn kabinet ten val te brengen.

In Kaapstad werd maandag een protestmars gehouden richting het parlementsgebouw. Ook voor dinsdag staan in het hele land demonstraties op de agenda.

President Zuma wordt al sinds zijn aantreden in 2009 achtervolgd door corruptieschandalen. De druppel vormde het schandaal vorig jaar rond de verbouwing van zijn privéwoning die hij op kosten van de staat had laten uitvoeren. In april verraste Zuma vriend en vijand door zijn gerespecteerde minister van Financiën, Pravin Gordhan, te ontslaan. Gordhan gold als een solide bewaker van de schatkist tegen corrupte politici en hij durfde de toenemende invloed van buitenlandse zakenlui zoals de Indiase familie Gupta, waarmee Zuma nauwe banden onderhoudt, aan de kaak te stellen.

Potentiële opvolgers lopen zich al warm.

Het ontslag van Gordhan gaf de al kwakkelende Zuid-Afrikaanse economie een extra dreun, maar het wegvallende vertrouwen van beleggers en de nationale en internationale kritiek op zijn handelen leek Zuma niet te deren. Hij wilde van geen opstappen weten, ondanks de toenemende protesten in het land. Achter de schermen lopen potentiële opvolgers zich ondertussen al warm. Binnen het ANC is dat vooral de huidige vicepresident Cyril Ramaphosa.

Malema die in 2012 het ANC uitgezet omdat hij verdeeldheid zou zaaien, manifesteert zich steeds luider met zijn partij, de Economische Vrijheidsstrijders,

Daarbuiten moet hij de toenemende invloed van Julius Malema vrezen. Malema, die in 2012 het ANC werd uitgezet omdat hij verdeeldheid zou zaaien, manifesteert zich steeds luider met zijn partij, de Economische Vrijheidsstrijders.

Hij zet openlijk aan tot geweld tegen blanke boeren, pleit voor gratis onderwijs en nationalisaties van mijnen en landbouwgrond naar het voorbeeld van Zimbabwe.

Hiermee spreekt hij een groot deel van de arme zwarte kiezers aan. Zij voelen zich verraden door het huidige corrupte ANC en hekelen de gematigde lijn van voormalig ANC-leider Nelson Mandela die de positie van zwarte Afrikanen ‘duidelijk niet’ heeft weten te verbeteren en blanken ‘in het zadel’ heeft laten zitten.

De radicale toon van Malema spreekt velen aan, maar hij stuit anderen tegen de borst met openlijk racistische en seksistische uitspraken. Zo noemde hij Indiërs deze week ‘nog erger dan blanken’ en schopt hij regelmatig tegen de in Zuid-Afrika sterke vrouwenbeweging.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.