Agenten poetsen fouten weg in proces-verbaal.

Agenten poetsen fouten weg in proces-verbaal

Drie agenten van de politie Purmerend hebben in 2011 een proces-verbaal gemanipuleerd om eigen fouten te verbloemen. Het gerechtshof in Arnhem heeft om die reden vorige maand een verdachte vrijgesproken en het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard.

Volgens het hof hebben de agenten het proces-verbaal aangepast om ‘doelbewust de juiste gang van zaken te maskeren’.

Het sjoemelen met een proces-verbaal is strafbaar. Bij strafprocessen moeten rechters er immers van kunnen uitgaan dat verklaringen van agenten juist zijn. De politie Noord-Holland laat, zes weken na het arrest van het hof, in een reactie weten dat er ‘een intern disciplinair onderzoek naar de handelwijze van de betrokken medewerkers’ wordt ingesteld.

Het is opzettelijk knoeien, dat is zeer ernstig
Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht

Volgens hoogleraar sanctierecht Henny Sackers hebben de betrokken agenten een misdrijf gepleegd. ‘Het is opzettelijk knoeien, dat is zeer ernstig.’ Sackers pleit ervoor dat het aangekondigde onderzoek wordt uitgevoerd door een andere politie-eenheid.

De manipulaties van de agenten kwamen bij toeval aan het licht. Advocaat Cem Polat van de verdachte zag in het einddossier van de zaak een proces-verbaal over de aanhouding van de man waarin wijzigingen waren aangebracht in vergelijking met het oorspronkelijke verslag. De agenten wilden volgens het hof naar alle waarschijnlijkheid de discussie vermijden over de vraag of zij de auto van de man rechtmatig hadden doorzocht.

Op 6 mei 2011 zien de agenten een VW Golf rijden ter hoogte van Edam. Als na navraag bij de centrale meldkamer blijkt dat de auto bij de Belastingdienst gesignaleerd staat, geven de agenten de bestuurder een stopteken. Een van de agenten opent de kofferbak en ziet twee grote witte emmers en een nog groter vat zonder etiketten staan. De man wordt daarop meegenomen naar het politiebureau in Purmerend. Daar wordt hij gefouilleerd en worden de vaten geopend.

Eerst ontkenden de agenten het bestaan van een tweede proces-verbaal, later zeiden ze dat ze waarschijnlijk grammaticale wijzigingen wilden aanbrengen. In werkelijkheid wilden ze de doorzoeking goedpraten
— Advocaat Cem Polat

Amfetaminepasta

Het blijkt te gaan om amfetaminepasta, een verdovend middel. De bestuurder wordt daarop aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Bij de rechtszaak, later dat jaar, wordt de man veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege het vervoeren van verdovende middelen.

Advocaten hebben veel vaker het vermoeden dat er wordt gesjoemeld met processen-verbaal, maar kunnen dat zelden aantonen. Nu is dat bij toeval gelukt. Polat: ‘Eerst ontkenden de agenten het bestaan van een tweede proces-verbaal, later zeiden ze dat ze waarschijnlijk grammaticale wijzigingen wilden aanbrengen. In werkelijkheid wilden ze de doorzoeking goedpraten. Dat is een kwalijke zaak.’

Op verzoek van het hof heeft de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie in 2014 een onderzoek gedaan naar de zaak. Dat heeft geen duidelijkheid kunnen verschaffen over de vraag waarom de wijzigingen zijn aangebracht, wie het heeft gedaan en wanneer.

Waarheidsvinding belemmerd

Volgens het hof is de waarheidsvinding door de gemanipuleerde verklaringen van de agenten belemmerd. ‘Procespartijen moeten er op kunnen vertrouwen dat processen-verbaal van de politie, waaraan door de rechter bij zijn oordeelsvorming doorgaans uitermate veel belang wordt gehecht, waarheidsgetrouw worden opgemaakt en dat die de werkelijke gang van zaken weergeven. Dat is hier niet het geval’, aldus het hof.

Het OM zegt uiterst ongelukkig te zijn met de gang van zaken. ‘We hebben gezien dat er bij de politie het nodige aan de hand is’, aldus woordvoerder Peter Elberse. ‘Er is, op z’n zachtst gezegd, niet gelukkig geopereerd.’ Het OM is niet in cassatie gegaan, omdat het te weinig aanknopingspunten zag voor succes.

De politie laat weten de zaak zeer serieus te nemen. ‘Want burgers moeten er van kunnen uitgaan dat wij ons werk zorgvuldig en correct doen’, aldus Peter Holla, lid van de eenheidsleiding van de politie Noord-Holland. Bron:Volkskrant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.